Zdrowy styl życia w głównej mierze opiera się na zdrowej diecie żywieniowej. Warto zwrócić uwagę na produkty zaliczane do grona superfoods. Wdrożenie ich do codziennej diety pozwoli cieszyć się świetną formą, a także uchronić organizm przed wieloma dolegliwościami i chorobami. Jakie superfoods warto wziąć pod uwagę?
Czosnek
Czosnek doceniany jest na świecie od tysięcy lat. W pewnych kręgach uważany jest za jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków, który pozwala znacznie szybciej uporać się z infekcjami i przeziębieniami w okresie jesienno-zimowym. Czosnek wykazuje bardzo silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Ma fantastyczny wpływ na układ trawienny i skutecznie obniża poziom cholesterolu. Warto zatem uwzględnić czosnek w swojej diecie i dodawać go częściej do różnych potraw, zwłaszcza że jest wyśmienitą przyprawą.
Złoto Inków, czyli komosa ryżowa
Komosa ryżowa to kolejny produkt, po który warto regularnie sięgać. Roślina pochodzi z Ameryki Południowej, choć obecnie znana jest niemal na całym świecie. Komosa ryżowa jest fantastycznym źródłem antyoksydantów, które pozwalają uporać się ze stresem oksydacyjnym poprzez zwalczanie wolnych rodników. Duża zawartość polifenoli powoduje, że komosa ryżowa znacząco obniża ryzyko wystąpienia takich chorób jak nowotwory czy cukrzyca. Warto dodać, że jest produktem lekkostrawnym, a zatem zalecanym osobom zmagającym się z problemami trawiennymi. Powinny po nią sięgać również kobiety w ciąży.
Jagody goji
Owoce kolcowoju chińskiego cieszą się rosnącą popularnością i nie sposób się temu dziwić, biorąc pod uwagę wszystkie zdrowotne właściwości. Te niepozorne czerwone owoce wpływają korzystnie na wzrok, poprawiają kondycję całego układu odpornościowego, regulują poziom we krwi oraz poziom trójglicerydów i cholesterolu. Warto wspomnieć również o wspaniałym wpływie na kondycję stawów oraz obniżaniu ryzyka zachorowania na nowotwory. Wdrożenie jagód goji do codziennej diety przyczyni się również do hamowania procesów starzenia.
Awokado
Ten niepozorny owoc o maślanej konsystencji jest źródłem witamin A, C i E. Taka mieszanka jest z kolei doskonałym środkiem na zwalczanie wolnych rodników. Awokado to także źródło ważnych witamin z grupy B. Regularne spożywanie tego owocu pozwoli cieszyć się również dobrym wzrokiem i zapobiec powstawaniu wielu uciążliwych dolegliwości.
Nasiona chia
Nasiona szałwii hiszpańskiej są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają również cenne antyoksydanty i całą gamę minerałów, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Regularne spożywania nasion chia wpływa korzystnie na pracę serca oraz układ krążenia.