Jagoda kamczacka jest krzewem o owocach przypominających borówki, który cieszy się rosnącym uznaniem wśród miłośników zdrowego odżywiania. Wszystko dlatego, że jej niewielkie owoce stanowią źródło wielu cennych składników, dzięki którym organizm otrzymuje silne wsparcie. Co zawiera jagoda kamczacka, co można z niej zrobić i jaki ma wpływ na ludzki organizm? Poniżej znajdują się najważniejsze informacje na ten temat.

Co zawiera jagoda kamczacka?

Jagoda kamczacka, zwana również wiciokrzewem kamczackim, to cenne źródło wielu składników, bez których organizm ludzki nie byłby w stanie funkcjonować. W owocach znajdują się witaminy C, A oraz witaminy z grupy B odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wśród cennych składników mineralnych można w tym wypadku wymienić na przykład krzem, żelazo, magnez, mangan i fosfor. To jednak nie wszystko. W jagodach znajdują się też związki fenolowe o właściwościach przeciwutleniających i kwasy organiczne, które regulują pracę jelit.

Jak jagoda kamczacka wpływa na organizm?

Owoce tej rośliny już wieki temu były popularne w medycynie ludowej Chin, Rosji czy Japonii. Współczesne badania potwierdzają, że spożywanie jagód wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy i układ trawienny. Niweluje też szansę na rozwój miażdżycy, cukrzycy oraz chorobliwej otyłości. Owoce są w stanie obniżyć ciśnienie, zapobiegać anemii, a przy okazji mają działanie antyseptyczne, antybakteryjne i antywirusowe. Jagoda kamczacka jest szczególnie polecana osobom zmagającym się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, ponieważ redukuje poziom złego cholesterolu we krwi i ciśnienie, a także reguluje metabolizm lipidów i glukozy. Badania dowodzą, że osoby, które regularnie spożywają jagody czy produkty bazujące na nich, mają znacznie mniejsze szanse na przeżycie zawału serca.

W jaki sposób spożywać jagodę kamczacką?

Najprostszym sposobem na spożywanie jagód kamczackich jest jedzenie ich na surowo. Mają one smak przywodzący na myśl mieszankę jeżyn, malin i borówek, a przy tym nie są zbyt cierpkie. Można z powodzeniem dodawać je do koktajli owocowych i deserów na bazie jogurtu naturalnego. Bardzo smaczne i popularne są dżemy oraz konfitury z jagód, które mogą stanowić dodatek do pieczywa, ciast, ciastek czy deserów. W wersji dla dorosłych owoce jagody kamczackiej stanowią doskonałą bazę dla nalewek smakujących znakomicie zarówno bez dodatków, jak i w połączeniu z gorącą herbatą czy z naparami ziołowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *