Superfoods to grupa produktów spożywczych, które wyróżniają się bogactwem witamin, minerałów i innych cennych składników mających wyjątkowo dobry wpływ na ludzki organizm. Niektóre z nich spożywane regularnie mają bardzo dobry wpływ na pracę serca, a zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają nie tylko na jeden z najważniejszych organów człowieka, ale i na pracę mózgu, kości czy odporność. Należą do nich na przykład awokado, orzechy i niektóre ryby. Jak działają i w jaki sposób warto je spożywać?

Awokado, czyli tłusty owoc

Włączenie awokado do swojej diety wpływa pozytywnie na pracę serca, żołądka, a także przyśpiesza wchłanianie wszelkich wartości odżywczych. Ten niepozorny owoc zawiera witaminy A, C, E, K i H, a także kwas foliowy i minerały takie jak miedź, fosfor, mangan czy potas. Zielone awokado z powodzeniem może być używane do najróżniejszych sałatek czy nawet jako samodzielna przekąska. Z kolei odmiana Hass o czarnej skórce cechuje się kremową konsystencję i doskonale nadaje się zarówno do smoothies, past kanapkowych, jak i słynnego guacamole z dodatkiem cebuli, pomidorów, czosnku i soku z limonki.

Ryby z kwasem omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 występują w najróżniejszych postaciach, a źródłem tych najcenniejszych są śledź, tuńczyk, łosoś, makrela czy pstrąg. Ryby te są bardzo popularne i należą do najczęściej wybieranych. Poza nienasyconymi kwasami tłuszczowymi zawierają sporo witamin, białka oraz składników mineralnych takich jak żelazo, jod czy selen. Już samego łososia można przyrządzać na najróżniejsze sposoby. W formie pieczonej lub gotowanej na parze może stanowić główny element obiadu czy kolacji, tak jak pstrąg, a z kolei wędzony na zimno lub gorąco świetnie sprawdzi się w kanapkach czy sałatkach. Do tych ostatnich idealnie pasuje również tuńczyk, a wędzona makrela może być bazą doskonałych past rybnych. Jak widać, ryby można jeść w zarówno na śniadanie czy kolację, jak i na obiad, zapewniając sobie znacznie zdrowszą dietę niż to ma miejsce w przypadku czerwonego mięsa.

Zdrowie w orzechach

Orzechy robią popularność jako jedna z najzdrowszych przekąsek. Są sycące, pełne cennych składników, a badania wykazują, że wystarczy zjeść trzy orzechy włoskie dziennie, aby zapewnić sobie dzienną dawką kwasów omega-3. Znajduje się on również w orzechach makadamia, które świetnie sprawdzają się jako dodatek do zdrowych deserów. Z kolei w orzechach brazylijskich, nerkowcach czy pistacjach kwas omega-3 występuje w niewielkich ilościach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *