Naturalne soki zapewniają organizmowi nie tylko mnóstwo wartości odżywczych, ale również umożliwiają detoksykację. W rezultacie można wspomóc organizm w usuwaniu szkodliwych substancji, a także usunąć złogi zalegające w jelitach. Jest to szczególnie ważne po okresie zimowym, kiedy większość ludzi pije mniej wody i je kaloryczne posiłki. Soki z owoców i warzyw warto na stałe wprowadzić do jadłospisu, aby chronić organizm przed najróżniejszymi dolegliwościami i chorobami, a także zwiększyć komfort życia. Które z nich sprawdzają się w tej rol najlepiej?

Soki z zielonych warzyw

To właśnie one uchodzą za najzdrowsze, ponieważ zawierają chlorofil. Oczyszczanie organizmu sokami z zielonych warzyw pomaga przy okazji obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, wspiera produkcję hemoglobiny i wpływa pozytywnie na odporność organizmu. Do popularnych soków tego rodzaju należą na przykład soki z brokułów, szpinaku, natki pietruszki czy zielonych ogórków. Wystarczy zmiksować w blenderze garść szpinaku i jabłko, dodać wody, nieco świeżej bazylii, soku z cytryny i miodu, aby w kilka minut przygotować orzeźwiający i pełen witamin sok oczyszczający.

Soki owocowe

Są idealnym rozwiązaniem na lato, kiedy upał doskwiera nawet najbardziej odpornym, a organizm domaga się orzeźwiających napojów. Jednym z tego rodzaju soków może być sok ananasowy, który zawiera dużo witaminy C, a przy okazji wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i znacząco usprawnia przepływ krwi. Warto również przygotowywać sok z grejpfruta bez dodatków, ponieważ poza oczyszczaniem dostarcza on organizmowi składniki odpowiadające za pracę mózgu i serca.

Warzywne soki oczyszczające

Warzywa są produktami, które najczęściej kojarzą nam się z sałatkami czy przetworzonymi dodatkami do obiadu. Tymczasem wiele z nich doskonale nadaje się do tworzenia soków o niesamowitych właściwościach dla organizmu. Tygodniowy detoks za pomocą soków warzywnych jest jedną z najlepszych metod na skuteczne oczyszczenia organizmu z toksyn i poprawę samopoczucia. Doskonale w tej roli sprawdzają się soki z selera naciowego, buraków, pietruszki czy ogórków. Niektóre z tych składników można komponować ze sobą. Coraz większą popularnością cieszy się na przykład sok z buraka, jabłka i selera naciowego, który doprawia się sokiem z cytryny. Bardzo ważne jest to, aby przed wypiciem soku odczekać przynajmniej pół godziny, ponieważ sok ze świeżych buraków wypity od razu może podrażnić wrażliwy żołądek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *