Jagody goji najczęściej można spotkać w wersji suszonej. Te czerwone owoce kolcowoju chińskiego doczekały się miana jednych z najzdrowszych owoców na świecie, które zalecane są przez dietetyków i ekspertów w dziedzinie zdrowego stylu życia. Nic w tym dziwnego, biorąc pod uwagę ogromną zawartość cennych składników odżywczych. Jagody goji są fantastycznym źródłem witamin z grupy B, witaminy E i C. Dostarczają również wartościowych minerałów, m.in. żelaza, wapnia i selenu. Jednocześnie są źródłem ważnych antyoksydantów, dzięki którym pozbywamy się wolnych rodników. Jagody goji to idealny dodatek do wielu potraw wytrawnych, ale i tych na słodko. Mogą stanowić również bazę świetnych i zdrowotnych naparów. W jaki sposób je przyrządzać?

Najprostsze przepisy z jagodami goji w roli głównej

Warto przede wszystkim pamiętać, że jagody goji w wysuszonej wersji mogą stanowić świetną przekąskę między głównymi posiłkami. Garść jagód skutecznie zwalczy pierwszy głód, dostarczając jednocześnie wielu cennych składników odżywczych i tym samym sporej dawki energii. Sporą popularnością cieszą się zdrowe napary z jagodami goji. Przygotowanie takiego naparu jest banalnie proste. Wystarczy zalać je gorącą wodą i odstawić na kilka minut. Wiele osób posiłkuje się dodatkowym sokiem z cytryny i odrobiną miodu. Taki napar jest nie tylko źródłem wielu witamin, ale i pysznym napojem, po który warto regularnie sięgać.

Jagody goji można z powodzeniem wykorzystywać w przepisach deserów i przekąsek na słodko. Szczególnym uznaniem cieszy się szybki w przygotowaniu deser na bazie jogurtu. Wystarczy tylko pokroić na kawałki banana, dodać odrobinę liści mięty, gruszkę i jagody goji, by móc cieszyć się pyszną przekąską lub śniadaniem. Jagody goji mogą być świetnym dodatkiem do zdrowych i beztłuszczowych batonów oraz ciasteczek owsianych. Przygotowanie ciasteczek jest banalnie proste. Wystarczy wymieszać płatki owsiane, ksylitol, otręby owsiane, jagody goji, kefir, imbir i cynamon. Z powstałej masy uformować kulki i wstawić je do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 15 minut.

Sałatki z jagodami goji

Jagody goji mogą stanowić również wyśmienity dodatek do różnego rodzaju sałat. Sporą popularnością cieszy się sałatka na bazie rukoli. I w tym wypadku mamy do czynienia z niezwykle prostym i szybkim w przygotowaniu przepisem. Wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki – rukolę, awokado, pomidorki koktajlowe, ogórek szklarniowy, jagody goji oraz kawałki gotowanego kurczaka. Całość przed podaniem należy skropić oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i odrobiną sosu sojowego. Sałatka w takim wydaniu dostarczy odznacza się orzeźwiającym charakterem. Jest pyszna i dostarcza wielu cennych składników odżywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *