Owoce jagody kamczackiej to bez wątpienia produkt, po który warto regularnie sięgać. Te niepozorne owoce o nietuzinkowym nieco podłużnym kształcie są w istocie skarbnicą wielu niezwykle cennych składników odżywczych. Nic dziwnego w tym, że coraz więcej osób zalicza ją do zaszczytnego grona superfoods. Jagoda kamczacka odznacza się słodko-kwaśnym smakiem. Można ją spożywać w wersji surowej, aczkolwiek należy pamiętać, że jest również idealnym materiałem na różnego rodzaju przetwory, które staną się bogactwem witamin w okresie jesienno-zimowym. Dlaczego jagoda kamczacka zasługuje na zainteresowanie?

Antyoksydanty na wagę złota

Nie ulega żadnym wątpliwościom, że sięganie po produkty odznaczające się dużą zawartością antyoksydantów to niemal obowiązek każdej osoby pragnącej cieszyć się końskim zdrowiem. Największą ilość przeciwutleniaczy znajdziemy przede wszystkim w świeżych owcach i warzywach. Zadaniem antyoksydantów jest blokowanie oraz całkowite hamowanie utleniania struktur komórkowych. Mówiąc krótko, mają chronić cały organizm przed stresem oksydacyjnym, który z kolei wynika ze zbyt dużej produkcji wolnych rodników. Mówiąc jeszcze innymi słowy, regularne dostarczanie sobie produktów z antyoksydantami znacząco redukuje ryzyko pojawienia się bardzo poważnych chorób. Naukowe badania dowodzą, że dieta bogata w antyoksydanty zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych, problemów ze wzrokiem, chorób układu krążenia czy cukrzycy. Jagoda kamczacka to niebywale dobre źródło antyoksydantów, co stawia ją w pierwszym rzędzie produktów o nadzwyczajnej mocy zdrowotnej. Regularne sięganie po te niezwykłe owoce gwarantuje optymalną ilość przeciwutleniaczy, które mają zbawienny wpływ na cały organizm.

Właściwości lecznicze

Jagoda kamczacka z pewnością zalicza się do grupy niepozornych, acz bardzo zdrowych owoców. Jest źródłem cennych związków fenolowych, które skutecznie zmniejszają szkodliwość wolnych rodników. Jest również źródłem wartościowej witaminy C, która odgrywa bardzo ważną rolę w ludzkim organizmie, wzmacniając cały układ odpornościowy i przyspieszając gojenie ran. W jagodach kamczackich znajdują się również witaminy z grupy B, które mają zbawienny wpływ na kondycję układu nerwowego oraz witamina A, która z kolei odpowiada za gospodarkę hormonalną. Warto również dodać, że w jagodach kamczackich znajdują się cenne minerały, m.in. żelazo, miedź, mangan fosfor oraz krzem. Regularne spożywanie jagód kamczackich jest wobec tego sposobem na dostarczanie sobie niezwykle ważnych składników odżywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *