Owoce jagody kamczackiej odznaczają się charakterystycznym podłużnym kształtem i fioletowym kolorem. Ten niepozorny owoc od dawna doceniany jest przez dietetyków, którzy doskonale znają ich bogate działanie. Warto poznać szereg zdrowotnych właściwości jagody kamczackiej. To niebywale dobre źródło cennych antyoksydantów, które są odpowiedzialne za blokowanie wolnych rodników. Jest jednocześnie źródłem witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Nic zatem dziwnego w tym, że znalazła szerokie zastosowanie w sferze kulinarnej, stając się wartościowym dodatkiem do wielu pysznych potraw i napojów. W jaki sposób można je wykorzystać? Oto kilka wybranych propozycji.
Zdrowe napoje z dodatkiem jagód kamczackich
Jednym z najpopularniejszych koktajli na bazie jagody kamczackiej jest połączenie jagód z bananem, sokiem z ananasa, odrobiną soku z cytryny oraz jogurtem. Przygotowanie pysznej przekąski nie należy do zadań trudnych. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i zmiksować na jednolitą konsystencję. Opcjonalnie można do całości dodać odrobinę płynnego miodu. Taka forma smoothie zaskakuje wybitnym połączeniem smaków i sprawia, że przekąska jest idealną propozycją na letnie dni. Jest sycąca i niezwykle zdrowa. Warto również zwrócić uwagę na smoothie w leśnej wersji z dodatkiem mleka. W tym wypadku miksujemy świeże maliny, jagody kamczackie, jeżyny i żurawinę. Całość zalewamy mlekiem i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do koktajlu można dodać odrobinę miodu oraz pyszne i bardzo zdrowe nasiona chia. Tak przygotowany koktajl będzie stanowił porcję zdrowia, która doda nam energii na cały dzień.
Potrawy z jagodami kamczackimi
Kwaśno-słodki smak jagód kamczackich sprawia, że są one bardzo ciekawym dodatkiem do wytrawnych dań. Jagody kamczackie z całą pewnością mogą stanowić ciekawy akcent w sosach przeznaczonych do dań mięsnych. Orzeźwiająca konfitura na bazie jagód kamczackich doskonale podkreśla smak czerwonego mięsa, aczkolwiek może być również dodatkiem do serów. Miłośnicy francuskich przysmaków z pewnością docenią takie połączenie smaków. Warto jednocześnie zwrócić uwagę na ciasta z udziałem jagód kamczackich. Ich kwaskowatość idealnie pasuje do różnego rodzaju wypieków. Jagody kamczackie to również świetny dodatek do naleśników serwowanych z twarogiem na słodko czy makaronów. Takie propozycje z pewnością zachwycą najmłodszych domowników, którzy potrzebują odpowiedniej zachęty, by sięgnąć po zdrowe owoce.